روز گذشته، دهم سپتامبر، همزمان با روز جهانی «مبارزه با خودکشی»، یک نوجوان 16ساله که از پدرش درخواست پول کرده و با پاسخ منفی او مواجه شده بود، در مقابل چشمان متعجب خواهرش از بالای پل «بروجردی» تهران خودش را به سطح خیابان انداخت و جا به جا درگذشت.
ساعت 11 و 30 دقیقه شب گذشته ماموران حوزه استحفاظی «کیانشهر» تهران خبردار شدند که یک پسر نوجوان 16 ساله بعد از یک درگیری لفظی با پدرش، از خانه خارج شده و در مقابل چشمان وحشت زده خواهرش که او را دنبال می کرده تا مراقبش باشد، خودش را از بالای پل به خیابان انداخته و درگذشته است.
درست یک روز پیش از روز جهانی مبارزه با خودکشی، خبر مرگ خودخواسته دو پسر جوان دیگر در تهران توسط وب سایت روزنامه «جام جم» منتشر شد.
پسر 19 ساله ای حوالی خیابان «ابوسعید» تهران که قصد داشت با دوستانش به مسافرت برود و با مخالفت پدرش مواجه شده بود، با خوردن قرص اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داد.
همان روز ماموران کلانتری شماره 109 میدان «بهارستان» از مرگ خودخواسته پسر 19ساله دیگری خبردار می شوند که بعد از این که پدرش به او گفته بود توانایی مالی خرید ماشین برایش ندارد و وسعش به این کار نمی رسد، با قرص برنج به زندگی خود پایان داده است.
«محمدمهدی تندگویان»، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان به «ایلنا» گفته است که سال 1396، چهار هزار و 992 نفر در کشور خودکشی کرده اند.
این رقم در مقایسه با سال پیش از آن، با افزایش 972 نفری مواجه بوده است.
به گفته او، دو سوم خودکشی کنندگان زن و یک سوم آن ها مرد بوده اند.
تندگویان در این گفت و گو تاکید کرده که در طول سال های اخیر آمار خودکشی در بین گروه سنی زیر 17 سال افزایش یافته و در این مدت 212 مرگ خودخواسته در سن نوجوانی گزارش شده است.
در این میان، استان های ایلام، گیلان، تهران و خوزستان در شرایط بحرانی قرار دارند. تهران در این میان بیشترین آمار خودکشی را دارد. وضع در خوزستان هم بد است.،آن طور که «رضا رفیعی»، مدیر فوریت های پزشکی استان خوزستان می گوید، هر هفته پنج تا شش خودکشی در سطح استان خوزستان گزارش می شود.
روز گذشته، روز جهانی مبارزه با خودکشی بود، روزی که توسط «سازمان بهداشت جهانی» و «فدراسیون جهانی سلامت روان» برای حساس سازی افکار عمومی در مورد مرگ خودخواسته نامگذاری شده است. اما با وجود تلاش های عمومی، آمار خودکشی در ایران، به ویژه خودکشی کودکان و نوجوانان هر روزه رو به افزایش دارد.
خودکشی دردناک «ابوالفضل»، کودک 12 ساله آبادانی که روز چهاردهم تیرماه امسال با طناب دار خودش را حلقآویز کرد و به زندگی خود پایان داد، به شدت احساسات عمومی را جریحه دار کرد. همه می پرسیدند کودک 12 ساله ای که شاگرد ممتاز مدرسه نیز هست، به چه دلیل باید تصمیم به مردن بگیرد؟
«راضیه دهدشتی»، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی ساکن خوزستان که در مورد مرگ این کودک تحقیق کرده است، به «ایرانوایر» می گوید:«در ابتدا به نظر می رسید که فروختن گوشی موبایل و دوچرخه این کودک توسط مادرش برای پرداخت اجاره بهای منزلشان، عامل یک تصمیم هیجانی آنی برای خاتمه دادن به زندگی خود بوده، در حالی که به باور من، این مرگ خودخواسته ریشه های عمیق تری دارد.»
او اضافه می کند:«به نظر من، مرگ خودخواسته کودکان و نوجوانان نشان از زوایای عمیق تری هم چون افسردگی حاد و طولانی مدت و احساس تنهایی و تاب آوری رنج هایی دارد که برای آن رده سنی قابل درک و تحمل نیستند؛ رنج هایی هم چون فقر و نداری مفرط.»
به باور این کارشناس، فقر مفرط می تواند زمینه ساز احساس ناامیدی و درماندگی در کودکان باشد: «کودک درکی منطقی از عبور زمان و احتمال حل شدن مصیبت ها ندارد. او خیال می کند همه چیز در این مرحله دردناک تا ابد متوقف خواهند ماند. برای کمک به کودکان در ابتدا باید ریشه های فقر ریشه کن شوند و امید به زندگی را در آن ها بالا برد. بعد از مرگ ابوالفضل، شاهد خودکشی دختر ۱۲ ساله دیگری در تهران بودیم که با روسری خودش را حلق آویز کرد. او بعد از مشاجره با پدر و مادرش برای متقاعد کردن آن ها جهت خرید یک زنجیر تزیینی از یک سایت اینترنتی، به اتاقش می رود و خودش را حلق آویز می کند.»
راضیه دهدشتی از خودکشی دیگری می گوید که در خبرها نیامده اما او با خانواده دخترک نوجوان بارها مصاحبه کرده است: «دختری به نام "آیدا" که شاگرد ممتاز کلاس ششم دبستان بود، مدتی پیش بعد از استرس شدید ناشی از آماده نشدن برای امتحانات و این که معلم حرفه و فن خواسته بود روز بعد با کاموا در کلاس حاضر بشوند و خانواده این دخترک کاموا تهیه نکرده بودند، خودش را در کمد اتاق حلق آویز کرد. بسیار صحنه دردناکی بود. گویا دخترک در اواسط کار پشیمان می شود اما مادرش به من گفت از آن جا که میهمان داشتیم، هیچ کس متوجه صدای دست و پا زدنش نشد. یکی از همسایه ها سر رسیده و گفته بود یک نفر مدام دارد با مشت توی دیوار می کوبد. وقتی مادر و پدر آیدا به اتاق دخترشان مراجعه می کنند، می بینند دخترک مرده است. پیش از مرگش، دستش به خاطر تلاش برای نجات خودش شکسته بود. مورد دیگری که من با خانواده آنها گفت و گو کردم، پسرکی به نام "سامان" بود که فقط 15 سال داشت. او از اهالی شیراز و به شدت کم حرف و افسرده بود. در نهایت هم با قرص برنج به زندگی خود پایان داد. در تمام مواردی که با آنها سر و کار داشته ام، نبود عنصر شادی، درگیری پدر و مادر برای تامین معیشت و بی ثباتی شغلی پدر به چشم می خورد و به باور من، عنصر مشترک همه این مرگ ها بوده اند.»
این کارشناس روانشناسی، بی ثباتی اقتصادی، پایین آمدن قدرت خرید مردم که منجر به ایجاد درگیری بین اعضای خانواده می شود، بالا رفتن درصد تورم و کمبود درآمد که احساس ناامنی و آشفتگی را در کودکان دامن می زند و هم چنین منجر به ایجاد اضطراب، استرس و کاهش سطح امید به زندگی می شود را از جمله عوامل مهم افزایش خودکشی نوجوانان در ماههای اخیر می داند.
راضیه دهدشتی به کمبود آب و خشکسالی، پدیده گردوغبار و ریزگردها و عوامل دیگری که کشاورزی و دامداری را در خوزستان با چالش جدی مواجه کرده است هم اشاره می کند: «شاید به نظرتان بی ربط باشد اما پدیده خشکسالی در نهایت به افسردگی دامن می زند. در طول چند سال اخیر مشکلات بسیاری منجر به فقیرتر شدن روزافزون مردم این منطقه شده و همین امر مشکلات والدین را که باید نقطه امن کودکان باشند، دامن زده است. تقریبا غالب این کودکان با عنصر ناامیدی و افسردگی ناشی از فقر درگیر بوده اند.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر