یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه پنجم تیرماه گفت کشورهای خریدار نفت ایران از آغاز ماه نوامبر (۱۳ آبان) و از سرگیری تحریمهای آمریکا علیه تهران باید تمام واردات خود از این کشور را متوقف کنند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا آمریکا به کشورهای متحدش فشار میآورد تا واردات نفت از ایران را تا ماه نوامبر به صفر برسانند این مقام آمریکایی گفت: «بله»
این مقام آمریکایی که حاضر نشد نامش در گزارش قید شود در گفتوگو با خبرنگاران افزود: «هدف ما متوقف کردن راههای درآمد ایران و برجسته کردن اقدامات زیانبار آن کشور در سطح منطقه است».
او افزود هفته آینده هیاتی از مقامات آمریکایی راهی کشورهای حوزه خلیج فارس خواهد شد تا تضمین کند که در پی قطع انتقال نفت ایران بازار جهانی با کمبود روبرو نشود.
این مقام وزارت خارجه آمریکا به پایتختهای خارجی هشدار داد که واشینگتن «هیچگونه معافیتی» را برای کشورهای وارد کننده نفت از ایران در نظر نخواهد گرفت و تشدید تحریمها علیه ایران را «یکی از اولویتهای اصلی امنیت ملی» ایالات متحده توصیف کرد.
ایران در سال گذشته میلادی روزانه دو میلیون و ۱۲۵ هزار بشکه نفت خام و حدود ۴۰۰ هزار بشکه نیز میعانات گازی صادر کرد. حدود یک سوم از این محمولهها راهی اروپا و بقیه به دست مشتریان آسیایی ایران که عبارت از چین، هند، کره جنوبی و ژاپن باشد رسید.
این ارقام تقریبا برای نیمه اول سالجاری میلادی نیز به همان میزان و نسبت ادامه یافته است.
بر اساس آخرین ارزیابی صندوق بینالمللی پول که قبل از خروج آمریکا از برجام منتشر شد، ایران در سال گذشته نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار صادرات نفت داشت و برای سال جاری انتظار میرفت این رقم به ۶۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، یعنی نزدیک به ۶۰ درصد کل صادرات کشور برسد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت رسما اعلام کرد که ایالات متحده از توافق اتمی با ایران خارج خواهد شد و تحریمهای تعلیق شده علیه تهران را باز میگرداند.
آمریکا در حال فشار وارد آوردن به کشورهای اروپایی و آسیایی بویژه هند، ژاپن و چین برای کاستن از روابط تجاری خود با ایران و قطع واردات نفت از این کشور است.
قدرتهای اروپایی میگویند که خواهان حفظ برجام هستند و تلاش میکنند که مجموعهای از امتیازات برای ایران در نظر گرفته و برای ادامه فعالیت تجاریشان با تهران از ایالات متحده معافیت بگیرند، ولی این مقام آمریکایی روز سهشنبه تایید کرد که مهلت ۱۸۰ روزه ایالات متحده برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران به پایان میرسد.
وی تاکید کرد: «من بیمیل هستم که بگویم معافیت از تحریم صفر خواهد بود» ولی بعد گفت که موضع رسمی این است: «نه، هیچ معافیتی در کار نخواهد بود».
مقام یاد شده افزود: «فکر نمیکنم که واکنش ژاپنیها متفاوت از بقیه کشورهای واردکننده نفت از ایران باشد». وی گفت که برای گفتوگو درباره این موضوع به زودی به چین و هند سفر میکند.
مقام وزارت خارجه ایالات متحده تصریح کرد: «این چالشی برای آنهاست، این چیزی نیست که کشورهای واردکننده نفت از ایران... بخواهند داوطلبانه انجام دهند ولی، میدانید که ما از آنها میخواهیم تا سیاستشان را تغییر دهند».
او گفت: «چین و هند؟ بله، قطعا شرکتهای آنها هدف همان تحریمهایی قرار میگیرند که متوجه دیگران است. ما قطعا خواستار این خواهیم شد که آنها واردات نفت از ایران را به صفر برسانند».
این اظهارات در حالی بیان شده که حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، روز سهشنبه گفت که تهران بر تحریمهای آمریکا فائق خواهد آمد.
وی آمریکاییها را متهم کرد که علیه ایران «جنگ روانی، اقتصادی و سیاسی» راه انداختهاند، و تلاش کرد که به مردم اطمینان دهد پس از خروج آمریکا از برجام، دولت وی در تامین نیازهای اساسی مردم مشکلی نخواهد داشت.
آقای روحانی گفت: «بسیاری از کالاهای اساسی مثل گندم، روغن و شکر یا به اندازه کافی در داخل تولید میشوند و یا به اندازه کافی تأمین و ذخیره شدهاند و هیچ نگرانی وجود ندارد. اگر نیازی هم به کالایی باشد، حتماً فوری وارد خواهد شد».
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر