۱۳۹۷ شهریور ۱۰, شنبه

سعد حریری: پوتین برای سوریه تعیین تکلیف می‌کند، نه اسد

سعد حریری نخست وزیر لبنان با ابراز این عقیده که جنگ در سوریه در حال اتمام است، گفته است که در خصوص هر آنچه که به منافع لبنان در ارتباط با سوریه مربوط می‌شود، او با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه گفت‌وگو می‌کند زیرا روسیه به عنوان «برنده اصلی» در سوریه «تعیین تکلیف می‌کند».
آقای حریری جمعه ۸ شهریور در مصاحبه‌ای مشروح با یورونیوز تاکید کرد که لبنان برای حفظ منافعش در ارتباط با سوریه، با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه که «کنترل سوریه را در دست دارد» طرف است و لزومی به خطاب قرار دادن رییس جمهوری سوریه و یا دیدار با بشار اسد نمی‌بیند.
سعد حریری اظهار داشت که او با آقای پوتین «مناسباتی بسیار خوب و بی‌نقص» دارد و برای او «احترام زیادی قائل است».
نخست وزیر لبنان این سخنان را در واکنش به رخدادهای جنگ سوریه و آمادگی حکومت بشار اسد و همپیمانانش برای حمله علیه مواضع شورشی‌های باقی‌مانده در استان شمالی ادلب بیان کرد.
به گفته آقای حریری، مردم سوریه علیه دولت خود به پا خاستند و تا سال ۲۰۱۵ این تنها دولت سوریه بود که مردم کشورش را با انواع جنگ افزار و کاربرد گاز شیمیایی سرکوب می‌کرد و تا آن زمان خبری از داعش و جبهه النصره نبود اما به دلیل ناکامی سیاست‌های گذشته جامعه جهانی، «چنین دیوانگانی پیدا شدند و انقلاب مردم سوریه را به ویرانی کشاندند و حالا نیز همین گروه‌ها دارند سزای عمل خود را پس می‌دهند».
نخست وزیر لبنان با وجود تاکید بر اینکه «سوریه در کنترل روسیه است»، گفته که «رهبری جامعه بین الملل در حال حاضر با آمریکا و اروپا است»؛ وی مواضع دونالد ترامپ را در ارتباط با خاورمیانه «بسیار شفاف» نامیده و گفته است که «دست‌کم یک رهبر هست که می‌شود با او صحبت کرد».
لبنان با وجود امکانات مالی ضعیف، در جریان جنگ داخلی هفت ساله و نیمه سوریه به پناهگاهی برای بیش از یک و نیم میلیون آواره سوری مبدل شد؛ اکثر این جا‌به‌جاشدگان سوری هنوز در لبنان زندگی می‌کنند.
آقای حریری به یورونیوز گفته است از یک سو باید اطمینان یافت که حکومت اسد علیه پناهجویان سوری ساکن لبنان، در صورت بازگشت آنها به کشور خود اقدامی نمی‌کند و از سوی دیگر اگر لبنان برای خروج آنها برنامه‌ریزی نکند، به منافع خود لطمه زده است. وی همکاری با روسیه برای بازگشت پناهجویان سوری را یک ضرورت دانسته است.
سعد حریری همچنین دراین گفت‌وگو با یورونیوز اظهار داشت که گروه‌های لبنانی باید برای منافع ملی خود کار کنند و «درگیر شدن در یمن یا در سوریه، تنها برای لبنان و مردم آن ایجاد گرفتاری می‌کند».
نخست وزیر لبنان در اشاره‌ای غیر مستقیم به نقش حزب الله در سوریه، افزود که این مسئله «نزدیک بود لبنان را فلج کند».
هزاران جنگجوی حزب الله لبنان، که بسیار زودتر از نیروهای اعزامی از سوی جمهوری اسلامی ایران و یا روسیه، برای بقای حکومت بشار اسد وارد عرصه جنگ‌های داخلی سوریه شدند، هنوز در این جبهه‌ها هستند.
سعد حریری در گفت‌وگویش با یورونیوز اذعان کرد که حزب الله دیدگاه‌های او را در مورد کشورهای حوزه خلیج فارس نمی‌پذیرد ولی او نیز «هرگز سیاست‌های حزب الله در ارتباط با ایران» و برخی مسائل دیگر را قبول ندارد.
آقای حریری همچنین آنچه را که پیروزی سیاسی حزب الله در انتخابات پارلمانی بهار امسال لبنان نامیده می‌شد، رد کرده و آن را القای ارزیابی‌های نادرست رسانه‌ای به ذهنیت جامعه دانسته است؛ به گفته وی، حزب الله و همپیمانانش در این انتخابات حداکثر به ۴۰ کرسی دست یافته‌اند.
همه جناح‌های لبنان تاکید دارند که دولت بعدی لبنان نیز باید از سوی سعد حریری ۴۸ ساله تشکیل شود اما به دلیل اختلافات، این هدف هنوز امکان‌پذیر نشده و وی هنوز ریاست دولت در حال گذار را در دست دارد.
سعد حریری در مصاحبه با یورونیزو اختلافات را ناشی از تغییر ترکیب احزاب سیاسی در دوره تازه مجلس دانسته و گفته است که تشکیل دولت وحدت ملی در این شرایط یک «چالش جدی‌تر» است.
نخست وزیر لبنان در همین حال افزوده است که امور کشورداری نباید بخاطر اختلافات راکد بماند و او می‌خواهد چالش‌ها با آرامش حل و فصل شود زیرا «اشتراکات بیشتر از نقاط اختلاف، و منافع لبنان مهم‌تر است».
سعد حریری در گفت‌وگو با یورونیوز همچنین ماجرای جنجالی کناره‌گیری ناگهانی خود از نخست وزیری را در سفر پر حرف و حدیثش به ریاض، «برای ایجاد یک شوک جدی» به صحنه داخلی لبنان توصیف کرده و گفته است که با دولت عربستان «مناسبات حسنه‌ای دارد».

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر