«بیشتر آنهایی که معترض بودند جوان ها بودند. ما دنبال مطالبات معمولی شهروندی هستیم. دوستانم به من پیام دادند گفتند حوالی چهارراه مطهری و فلکه الله مردم در اعتراض به وضعیت نابسامان آب جمع شده اند و آتش روشن کرده اند. مادرم می خواست مانع رفتنم بشود، شیر آب را باز کردم و گفتم اگر من و شما نرویم و حقمان را مطالبه نکنیم هیچ کس نگرانمان نیست. گفتم آن موقع که پدرم رفت جنگید و توی کوچه های همین شهر کشته شد تو مانعش شدی؟» هنوز هم محله هایی هستند که خرابه های زمان جنگ از آنجا تخلیه نشده. خرمشهر این همه سال بعد از جنگ هنوز هم مخروبه و محروم مانده و محمد هم آنجا زندگی می کند. او می گوید: « تشنگی نه یک موضوع سیاسی است، نه ربطی به براندازی و آشوب دارد. آب که شوخی بردار نیست. حالا آقای فرماندار آمده می گوید آنها که معترض بودند خرمشهری نبودند، آشوبگرهایی بودند از شهرهای دیگر. به ما گفته «عناصر خرابکار». شما بهشان بگویید من فرزند شهیدم. نه آشوبگرم، نه خرابکار.»
محمد در تمام زندگی اش یک بار هم پایم به کلانتری باز نشده است. او در محله نخل دو خرمشهر زندگی می کند: «پدرم که کشته شد، مادرم با خیاطی و پختن و بسته بندی نان محلی ما را بزرگ کرد. من عاشق وطنم و عاشق شهرم هستم. ما فقط آب می خواهیم. از بی برقی و بی آبی مکرر در این روزهای گرم تابستان کلافه ایم. آن از ریزگردها و آلودگی، این از وضعیت معیشت و بیکاری. این بی آبی دیگر آخرین رمق مردم خرمشهر را گرفته. ما فقط آب قابل خوردن می خواهیم.»
او در اعتراضات روز گذشته خرمشهر شرکت کرده. او می گوید ابایی ندارد که اسمش را اعلام کند اما نمی خواد در این شرایط از نام پدر شهیدش بهره برداری کنند. محمد تیر خوردن یک جوان را از نزدیک دیده. مردم دکمه های لباس آن جوان را باز کرده اند تا رد تیرها را دنبال کنند. محمد می گوید نبض جوان را گرفته و نبضش می زده اما اوضاع آشفته بوده و هیچ آمبولانسی نبوده که او را به مرکز درمانی برساند.
محمد می گوید اولش مردم فقط در مورد آب شعار می داده اند. کسی دست به خشونت یا تخریب نمی زده، اما نیروهای نظامی انگار یک جور عمدی داشته اند در خشمگین کردن مردم: « مردم خیلی آرام و مسالمت آمیز شعار می دادند. شعارها هم سیاسی نبود. می گفتند تشنه ایم. ما آب می خواهیم اما آنها وحشیانه حمله کردند. باور کنید مردم موزه را آتش نزدند. من آنجا بودم این خودشان بودند که می شکستند و حمله می کردند. اصلا وقتی صدای تیراندازی بلند شد مردم شوکه شدند. عصبانی شدند. ما آب می خواستیم نه گلوله. صدای تیراندازی که بلند شد، مردم هم شروع کردند به آتش زدن سطل آشغال ها. اصلا جریان این جور نیست که می گویند. خودشان داشتند تخریب می کردند. مردم را عصبانی می کردند. من خودم با چشم های خودم دیدم.»
مادر محمد این روزها هر صبح می رود سر صف شیر آبی که به یک تانکر توزیع آب وصل است. یک دبه بزرگ بیست لیتری را با دست های نحیفش می کشاند تا خانه. آبی که از شیر آشپزخانه بیرون می ریزد به هیچ وجه قابل خوردن نیست.
«غلامرضا پورجلالی» ، رئیس امور آب و فاضلاب خرمشهر هفته گذشته به ایرنا گفته بود شوری آب این شهر از دو برابر حد معمول است.
هشتاد درصد آب قابل شرب شهرستان خرمشهر از مسیر رودخانه کارون و بیست درصد آب مصرفی مردم از طرح غدیر تامین می شود. اخیرا به علت کاهش نزولات جوی و پیشروی آب دریا به رودخانه ها، میزان شوری آب رودخانه ها افزایش یافته و همزمان با تخریب لوله آب خط غدیریک که از هویزه به آبادان و خرمشهر می رسد به میزان یک هزار و 800 میلی متر در منطقه قیصریه در محور اهواز دچار شکستگی عمیق شده بود، آبرسانی به شهر خرمشهر قطع شده بود.
«عبدالله سامری»، نماینده مردم خرمشهر در مجلس تایید کرده که بعد از چهار روز خرابی خط لوله غدیر، سازمان آب اقدام به جاری کردن آب خلیج فارس به این خط لوله کرده است.
محمد می گوید مشکل بی آبی در خرمشهر مربوط به دیروز و امروز نیست یک درد کهنه است و شکستن لوله غدیر حکم پر مرغی را داشته روی کمر شتر تحمل مردم: « مردم بارها به همین آقای سامری، نماینده مجلس نامه نوشتند. مدتی قبل هم دبه های آب را پر کردیم، رفتیم مسجد جامع آبادان که آقای غلامرضا شرفی، نماینده مردم آبادان با مردم دیدار داشت. به او گفتیم این آب مصرفی ماست. از بالا که بلا دارد می بارد. بیکاری و گرما که بیداد می کند، لااقل فکری به حال آب مصرفی مردم منطقه بکنید.»
روز گذشته غلامرضا شرفی، نماینده مردم آبادان در مجلس در گفت و گو با ایلنا با تکذیب شایعه انتقال آب به کویت یا عراق گفت که بارها در مورد شرایط مردم منطقه به مسوولان آب و نیرو اطلاع رسانی کرده: « یک سال و نیم است وضعیت امروز آبادان و خرمشهر را شفاهی، کتبی و حضوری و تلفنی به ریز و درشت مسئولان تذکر دادم. من نه جادو و جنبل بلدم و نه جادوگری کردم از روی همین گزارشهای رسمی از وضعیت بی آبی، کاهش نزولات جوی، برداشت های بیرویه از منابع آبی و ... را که بررسی کردیم، به این جمع بندی رسیدیم و گفتیم که اینجوری میشود که شد. حتی گفتیم اگر نزولات جوی نسبت به سالهای پیش 20یا 15 درصد کمتر شود، فاجعه به وجود میآید اما به خرج کسی نرفت.»
در حالی که مسئولان محلی از جمله «غلامرضا شرفی»، نماینده آبادان شایعه صدور آب ایران را به شدت انکار می کنند، سایت خبری تابناک از طرح انتقال آب کارون به عراق از ایستگاه پمپاژ قیصریه هویزه برای تامین آب شرب دو میلیون شهروند اهل بصره خبر داد.
تابناک نوشت این خبر از طریق شبکه ملی «بلادی» عراق منتشر شده و رسانه های عراقی از موافقت مسوولان ایرانی برای انتقال آب کارون به استان بصره خبر داده اند. اما «غلامرضا شرفی» در گفت و گو با ایلنا گفت کدام دولتمرد و کدام وجدان به چنین کاری رضایت خواهد داد؟
«مینا .ن» از جوانان فعال حوزه محیط زیست و کارشناس منابع آب می گوید حتی اگر خبر انتقال آب کارون به بصره شایعه و بی اساس باشد، انتقال آب این رودخانه به سایر استان ها عملا خوزستان را فلج کرده است. او از راه اندازی کمپینی در خوزستان می گوید به جای درگیری و تنش های خیابانی بر ایده عدم پرداخت قبوض آب به شرکت آب و فاضلاب تاکید می کند.
او معتقد است دلیل بحرانی شدن مسئله آب در خوزستان، پمپاژ آب سرشاخه کارون به اصفهان از طریق طرح تونل کوهرنگ سه است: « مردم و فعالان حوزه آب در چهارچوب مبارزات مدنی و هدایت این اعتراضات به فاز اقتصادی، دولت را موظف به توجه کافی به مسئله کم آبی خوزستان کنند. دولت باید برداشت آب خوزستان از طریق پروژه های بهشت آباد، سبزکوه و بیرگان را متوقف کند. بهتر است مردم قبوض آب تیرماه را پرداخت نکنند. به نظر من این شکل اعتراض موثرتر خواهد بود.»
حجت الاسلام سید مهدی صدرالساداتی که در کمپین های مخالف انتقال آب کارون در اینستاگرام فعال است نیز در صفحه شخصی اش در این مورد نوشت: «شرکت آب و فاضلاب قرارداد بسته در مقابل آب سالم و بهداشتی از مردم پول بگیرد. نه آب شور یا آب با طعم فاضلاب. من خودم شاهد بودم برای چهل روز آب ناسالم شلنگ آباد اهواز، قبض هفتاد هزار تومانی داده بودند. در این معامله غش شده و پولش حرام است. بنده هیچ شکی ندارم که آب و فاضلاب خوزستان حرام خوار است و اینکه بعضی ها سکوت می کنند شاید به خاطر این است که مصلحت نمی دانند از این نارضایتی ها سو استفاده شود. بسیاری ازمنابع آب شیرین خوزستان با سد گتوند از بین رفت و هنوز آنها نمی دانند با مخزن شور سد چه کنند؟»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر