خبرهای مربوط به پناهجویانی که قاچاقی از کشوری به کشور دیگر میروند، معمولا مملو از اعمال خشونت یا خطر است؛ خطرهایی که گاه جان آنها را هم میگیرد. شاید عجیب باشد که چهطور پناهجویان ایرانی اینبار از مصر سر درآوردهاند. آنها قرار بود از ترکیه به یونان بروند اما نقص فنی کشتی در دریا، سرگردانی برایشان به همراه داشت و در نهایت حالا در بازداشتگاههای مصر در خطر بازگردانده شدن به ایران هستند. آنها از دریا نجات پیدا کرده اما توسط نیروهای مصری مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند و معلوم نیست چه سرنوشتی در انتظارشان است.
به گفته خواهر یکی از مسافران این کشتی، نیروهای مصری از پناهجویان در ازای معاینات پزشکی و همینطور بازگردانده شدن به ایران، درخواست پول کردهاند.
***
به گزارش «ایندیپندنت» مصر، در تاریخ ۲۳ اکتبر ۲۰۲۰ میلادی یک کشتی با پرچم ترکیه که حامل پناهجویان بود، به دلیل نقص فنی در دریای مدیترانه سرگردان شد اما نیروهای دریایی مصر توانستند مسافران را نجات داده و به ساحل امن برسانند. این کشتی قرار بود ۵۷ مسافر خود را غیرقانونی به اروپا برساند.
به گفته سخنگوی نیروهای مسلح مصر، بعد از ظهر همان روز، یعنی پنجشنبه، پیام درخواست کمک از سوی این کشتی دریافت شده بود. در آن لحظه، کشتی حامل پناهجویان در ۲۷۰ کیلومتری شمالی شهر «سیدی برانی» مصر قرار داشت. ناوچه مصری «الظفیر» به محض تشخیص موقعیت کشتی، به محل حادثه اعزام شده بود.۵۷ پناهجو از ملیتهای مختلف مانند عراق، ایران، ترکیه و مصر همگی نجات داده شدند. در میان افراد نجات یافته،۲۳ نفر ایرانی هستند که شش زن و سه کودک هم در میان آنها هست.
«شهلا فتاحی» یکی از این مسافران است. خواهرش در همینخصوص به «ایرانوایر» توضیح داد که او به همراه «آگرین محمدی»، پس از خروج قانونی از ایران، به ترکیه رفته بودند. آنها بعد از اقامتی کوتاه در این کشور، تصمیم گرفته بودند سرنوشت خود را در اروپا جستوجو کنند. برای همین توسط قاچاقبرهایی که در ترکیه فعالیت میکنند، قرار بود به یونان برسند.
به گفته او، شهلا فتاحی و آگرین محمدی به خاطر مشکلات اقتصادی و نداشتن چشمانداز روشنی از آینده شغلی و زندگی در ایران، تصمیم گرفته بودند کشور خود را ترک کنند تا بلکه بتوانند زندگی بهتری برای خود مهیا سازند: «زمانیکه مسافران این کشتی را نجات دادند، به امور بهداشتی آنها رسیدگی شده است. اما دیروز [۱۰ نوامبر] در مسیر انتقال آنها به قاهره [پایتخت مصر]، نیروهای مصری پناهجویان را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند.»
بنا بر گزارشهای منتشر شده در اینباره، نیروهای دریایی پناهجویان را مورد معاینههای بهداشتی قرار دادهاند. اما اظهارات خواهر شهلا فتاحی، حاکی از اعمال خشونت و تهدید به بازگرداندن مسافران این کشتی است.
به گفته او، مسافران پس از رسیدن به مصر چندین روز در قرنطینه نگه داشته شده و پس از انجام معاینهای پیش پا افتاده، بدون هیچ توضیحی به مکانی نامعلوم فرستاده شدهاند.
خواهر شهلا فتاحی خبر داد که آخرین تماس خواهرش با خانواده، ۱۰ نوامبر انجام شده و پس از آن معلوم نیست چه اتفاقی برای آنها رخ داده است. از سوی دیگر، تلفنهای مسافران را در بازداشت از آنها گرفتهاند و امکان ارتباط با خانوادهها، به سختی از طریق خود مسافران میسر است: «دیروز آنها را به قاهره فرستاده و در مسیر کتکشان زدهاند. از مسافران برای انجام امور پزشکی و حتی دیپورت به ایران، پول خواسته شده است. این آخرین تماس تلفنی ما بود و بعد از آن اطلاع موثقی از آنها نداریم.»
هزاران نفر به دلایل مختلف، از جمله مشکلات سیاسی و اجتماعی از ایران رانده شدهاند یا به انتخاب خود خارج میشوند و پا در مسیری میگذارند که هیچ تصوری از مشکلاتش ندارند. آنها سختی این راه را به جان میخرند تا شاید بتوانند شانس یک بار زندگی کردن را در کشوری امن و آرام بیازمایند.
«ایرانوایر» بارها درباره خطرات مسیر قاچاق گزارش داده است. بسیاری از پناهجویان در این مسیر گم یا توسط قاچاقبرها گروگان گرفته میشوند، مورد آزار و خشونت قرار میگیرند و یا حتی جان خود را از دست میدهند. اگرچه این مسیر پرخطر است و درباره شرایط نگهداری پناهجویان در کشورهای مختلف مثل یونان، بوسنیهرزگوین، کرواسی و حتی ترکیه بارها اطلاعرسانی شده است اما سیاستهای جمهوری اسلامی در تمامی حوزهها، از جمله سیاست و جامعه، چنان ایرانیها را در تنگنا قرار دادهاند که میتوان گفت بسیاری از مردم حتی اگر نتوانند از کشورشان خارج شوند، به این مساله فکر میکنند.
معلوم نیست چه سرنوشتی در انتظار پناهجویان ایرانی این کشتی است. آنها میخواستند به اروپایی برسند که زندگی بهتر را برایشان به ارمغان میآورد اما حالا در بازداشتگاههای شهرهای مختلف مصر سرگردانند و حتی احتمال دارد که به ایران بازگردانده شو
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر