است و اختلافات تجاری دو کشور دارد شدت میگیرد.
تنش بین دو کشور در سالهای گذشته افزایش پیدا کرده است، و شعارهای جدلی و جاهطلبیهای آنکارا در شرق مدیترانه، لیبی و سوریه باعث ناآرامی و ناخشنودی عربستان و دیگر رقیبان ترکیه شده است.
رقابت آنکارا و ریاض بر سر برتری منطقهای با ممنوعیتهای غیررسمی، تحریمهای اعلامنشده، تاخیر در مرز و درخواست برای بایکوت کالاهای ترکیهای در خاورمیانه و شمال آفریقا همراه بوده است.
مزاحمت و اختلال
طبق گزارشها، ترکیه در ماههای اخیر با چالشهای عمده اقتصادی در عربستان روبهرو بوده است.
عجلان بن عبدالعزیز، رئیس شورای اتاقهای بازرگانی عربستان، روز ۳ اکتبر با ارسال توییتی خواستار تحریم کالاهای ترکیهای شد. از آن زمان به بعد، تعدادی از شرکتها به کارزار او پیوستهاند.
فروشگاه زنجیرهای مهم العثیم ظاهرا تصمیم گرفته است که تمامی کالاهای ترکیهای را بایکوت کند، و رستوران زنجیرهای هرفی نیز اعلام کرده است که میخواهد "همبرگرهای یونانی" را جایگزین همبرگرهای "ترکیهای" کند.
شرکتهای ترکیهای میگویند که گرفتن قراردادهای عمرانی در عربستان غیرممکن شده است و ورود کالا نیز به این کشور با تاخیر صورت میگیرد.
روزنامه اقتصادی دنیا روز ۱ اکتبر گزارش داد که شرکت مرسک، بزرگترین شرکت حملونقل کانکس در دنیا، به مشتریان خود هشدار داده است که اجناس ارسالی از ترکیه شاید در گمرک عربستان گیر کند.
این روزنامه نوشت که "محمولههای ارسالی از ترکیه شامل برخی محدودیتهای ورودی یا کندی در ترخیص از گمرک میشوند و شاید مدت زیادی در پایانه متوقف شوند، یا با تاخیر به مقصد برسند... یا کلا در گمرک گرفتار شوند."
یکی از فعالان اقتصادی به این روزنامه گفت که به "چشم خود دیده است" که مقامات سعودی گفتهاند کلاهایی که رویشان نوشته باشد "ساخت ترکیه" نمیخواهند.
اسمائیل کوجوکایا، مجری محبوب شبکه خبری فاکس، روز ۲۲ اکتبر گفت که "حتی اگر اجناس بتوانند وارد کشور شوند... در مغازهها برچسبهایی کنار محصولات ترکیهای میچسبانند که رویشان نوشته شده است 'به محصولات ترکیهای دست نزنید'."
روزنامههای محلی نیز گزارشهایی از شکایتهای صادرکنندگان مبنی بر مانعتراشی در عربستان منتشر کردهاند. مخصوصا روزنامههای چاپ دو استان جنوبی این کشور یعنی غازی عینتاب و ختای.
روزنامه پوسولا در شماره ۲۹ سپتامبر خود نوشت که "عربستان بازار مهمی برای غازی عینتاب محسوب میشود و به نقل از نماینده کسبوکارها گفت که محدودیتهای تجاری "به ضرر منافع هر دو کشور" است.
تیتر نخست روزنامه اوزیورت نیز در همان روز به نقل قول از شهردار ختای اختصاص داشت که گفته بود "ممنوعیت بر ختای تاثیر خواهد داشت" و در ادامه اضافه کرده بود که ارزش صادرات این استان به عربستان بیش از ۷۰ میلیون دلار است.
مشکلات در کل منطقه
کسبوکارهای ترکیهای در عین حال از وجود مشکلات در نقاط دیگر خلیج فارس و شمال آفریقا خبر میدهند.
یکی از نمایندگان بخش عمران گفته بود که در امارات عربی متحده نیز "مشکلاتی" هست، اما در مقایسه با "مشکلات روزافزون" صادرات به عربستان "نسبتا کمتر" است.
روزنامه انگلیسیزبان صباح که طرفدار دولت است نیز روز ۱۳ اکتبر گزارش کرد که صادرکنندگان ترکیهای با "درخواست مدرک و تاخیرهای غیرعادی" در مراکش و الجزایر روبهرو شدهاند.
جتین اوسالان، ستوننویس وبسایت خبری ملیگرای افراطی اولوسال، روز ۱۴ اکتبر گفت که "روند رسیدگی گمرکی در مراکش، الجزایر و تونس در یک ماه گذشته پنج برابر طولانیتر شده است."
و وبسایت غیردولتی ورلد نیوز در مراکش گزارش کرد که توافق تجارت آزادی که بین ترکیه و مراکش در ماه اوت امضا شده بود در اوایل اکتبر اصلاح شد و به این ترتیب تعدای از کالاهای صنعتی ساخت ترکیه با تعرفه گمرکی ۹۰ درصدی مواجه شدند.
اسلام اوزکان، استاد دانشگاه، میگوید که رهبران عربستان علاقهای به تحرکات نظامی ترکیه در لیبی، مدیترانه شرقی و سوریه ندارند و "این کشور دارد به همراه امارات از قدرت اقتصادی و پولی خود و روابطش با آمریکا و تسلطی که بر اتحادیه عرب دارد برای نفوذ بیشتر در دنیای عرب استفاده میکند."
به گفته امین جاپا، خبرنگار، عربستان دارد "امارات را به جان ما میاندازد" و به "تونس و الجزایر فشار میآورد" که محدودیت اعمال کنند. او اضافه میکند که "عربستان به ترکیه اعلان جنگ روانی، اقتصادی و سیاسی کرده است."
روابط ابوظبی و آنکارا به خاطر اختلاف در مسائل مختلف از مدتها پیش سرد شده است، مخصوصا از زمانی که عبدالفتاح سیسی، یکی از متحدان اصلی امارات، با براندازی دولت مصر در سال ۲۰۱۳ که با اخوان المسلمین رابطه داشت در این کشور به قدرت رسید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر