۱۳۹۹ آبان ۱۹, دوشنبه

خط‌خورده‌های تیم ملی فوتبال؛ به دستور حراست با قلم اسکوچیچ؟

 «دراگان اسکوچیچ»، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران، اسامی ۲۳ بازیکن را برای حضور در اردوی آماده‌سازی تیم ملی ایران اعلام کرده است. در این فهرست نام برخی از ملی‌پوشانی که پیش از این به اردوهای تیم ملی دعوت می‌شدند، به چشم نمی‌خورد.

برخی از رسانه‌ها به فهرست جدید دراگان اسکوچیچ لقب «خداحافظی اجباری با ۳۰ ساله‌ها» را داده‌اند.

در دهه ۶۰ خورشیدی «قانون ۲۷ ساله‌ها» به عنوان یکی از عجیب‌ترین قوانین تاریخ فوتبال ایران به تصویب رسیده بود. دراگان اسکوچیچ که با روندی عجیب سرمربی تیم ملی فوتبال ایران شده، در دو فهرست اخیر خود کارهایی انجام داده است که شباهت‌هایی با قانون مذکور دارد.

طرح ۲۷ ساله‌‌ها

«مصطفی داودی» بین سال‌های ‍۱۳۵۹ تا ۱۳۶۳ ریاست سازمان وقت تربیت بدنی و «کمیته ملی المپیک ایران» را در دست داشت. با این‌ که عمر مدیریت او در ورزش ایران به شدت کوتاه بود، اما رد پای فجایعی که بر جای گذاشت، هنوز از بین نرفته است.

مصطفی داودی را «محمدعلی رجایی»، دومین رئیس‌جمهور ایران، به عنوان معاون نخست‌وزیر در امور ورزش و رئیس «سازمان تربیت بدنی» منصوب کرد.

آقای داودی در بدو ورودش به ساختمان تصمیم‌گیری ورزش در محله توپخانه تهران، حکم به تعطیلی کامل رشته‌های ورزشی شطرنج، تنیس، بوکس و شمشیربازی داد. سپس در نامه‌ای به تمام فدراسیون‌های ورزشی خواستار تعطیلی کامل تمامی رشته‌های ورزشی زنان، چه در بخش قهرمانی و چه در بخش سلامت جسمانی شد.

او دستور داد رقابت‌های المپیک ۱۹۸۴ آمریکا به صورت کامل از سوی ایران تحریم شوند. هم‌چنین برخی از رشته‌های ورزشی که قرار بود در رقابت‌های ۱۹۸۲ دهلی نو حضور یابند، از جمله واترپلو و تیراندازی را رشته‌های «طاغوتی» خواند و ورزشکاران ایرانی را از حضور در این مسابقات منع کرد.

یکی دیگر از یادگارهایش حمایت از طرح مدیر «ورزشگاه شیرودی (امجدیه سابق)» در راه ندادن زنان به ورزشگاه بود؛ همین طرح خودسرانه تبدیل به قانون نانوشته فوتبال ایران شد.

اما بدعتی که نام او را تا ابد در فوتبال ایران به یادگار خواهد گذاشت، تصویب قانون ۲۷ ساله‌ها بود.

بر اساس این قانون، بازیکنانی که به مرز ۲۷ سالگی می‌رسیدند، اجازه دعوت شدن به اردوهای تیم ملی فوتبال ایران را نداشتند.

دلیل اتخاذ چنین تصمیمی حذف برخی از ستاره‌های وقت تیم ملی به خصوص «ناصر حجازی» بود. با این وجود درهای تیم ملی به روی برخی بازیکنان بالای ۲۷ سال که گرایش‌هایی به سیاست‌های جمهوری اسلامی داشتند، بسته نشد؛ نمونه‌اش «محمد مایلی‌کهن»، «مهدی دینورزاده» و «محمود حقیقیان».

طرح ۲۷ ساله‌ها یکی از فجایع تاریخ ورزش ایران بود که بعدها در دولت «میرحسین موسوی» از چرخه اجرایی خارج شد. اما عمری که از ناصر حجازی رفت دیگر قابل بازگشت نبود. فوتبال ایران ناصر حجازی را در ۲۸ سالگی‌اش از دست داد. ناصر حجازی به این دلیل که حاضر نشد با عکس آیت‌الله «روح‌الله خمینی» عکس یادگاری بیاندازد، از تیم ملی حذف شد. «حبیب خبیری»، کاپیتان سابق تیم ملی جوانان ایران، به اتهام نزدیکی به «سازمان مجاهدین خلق»، با سابقه ۱۸ بازی ملی، سال ۱۳۶۳ پس از یک سال شکنجه در «زندان اوین» تحت نظر «اسدالله لاجوردی» اعدام شد.

چه کسانی، چرا حذف شدند؟

کسانی که نام‌شان روی قلم دراگان اسکوچیچ در دو فهرست اخیر تیم ملی ننشسته است چه کسانی هستند؟

«مسعود شجاعی»، کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال ایران، می‌تواند مهم‌ترین شخصیت باشد؛ کسی که زندگی‌اش را هرگز در زمین فوتبال خلاصه نکرد.

دفاع از حق زنان برای ورود به ورزشگاه‌ها در حضور «حسن روحانی»، انتقاد از سیستم انتخابات ریاست‌جمهوری، احضار به کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال به دلیل انتقاد از وضعیت معیشتی و اقتصادی جامعه، تبدیل شدن به یکی از معدود بازیکنان فوتبال ایران که به مرگ «سحر خدایاری» یا همان «دختر آبی» واکنش نشان داد، تلاش برای حذف کردن جو ورزشگاه‌های ایران از شعارهای نژادپرستانه، واکنش به سقوط هواپیمای اوکراینی به دست سپاه پاسداران و اعتراض به وجود فساد اخلاقی در مدارس فوتبال ایران، بخشی از رفتارهای مدنی مسعود شجاعی بوده و است.

مسعود شجاعی همچنین پیش از این به دلیل بازی کردن مقابل تیم «مکابی» اسرائیل، از سوی تندروهای نظام مورد حمله قرار گرفته بود.

او شهریور سال جاری در جریان جشن قهرمانی «تراکتورسازی» پس از شکست دادن «استقلال»، شال قرمز رنگی را روی زیرپیراهنی خود انداخت. این زیرپیراهنی منقش به تصویر سردار «قاسم سلیمانی» بود. برخی این رفتار او را تعمدانه دانسته بودند.

روز جمعه، ساعاتی پیش از آغاز رقابت‌های لیگ برتر، فدراسیون فوتبال در اقدامی نادر و بدون اطلاع قبلی یا درخواست از مسعود شجاعی برای پاسخ‌گویی، او را بدون ارائه توضیحات از سه بازی آینده لیگ برتر محروم کرد.

دومین خط‌خورده «وریا غفوری» است. کاپیتان استقلال به گفته خودش بهترین آمار ممکن در یک سال اخیر را ثبت کرده بود.

وریا غفوری وضعیتی مشابه با مسعود شجاعی دارد. آبان سال ۱۳۹۸ وریا غفوری نسبت به گرانی ناگهانی قیمت بنزین، وضعیت معیشتی مردم و سرکوب اعتراضات اعتراض کرد و به کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال احضار شد. او جزء معدود ورزشکاران داخل ایران بود که به اعدام «نوید افکاری» در حساب توییتر خود اعتراض کرد. ساعاتی بعد حساب توییتر کاپیتان استقلال به دستور نهادهای امنیتی مسدود شد. او نسبت به کشتار کولبران، سقوط هواپیمای اوکراینی و مرگ سحر خدایاری هم واکنش‌هایی خاص نشان داده بود.

بهمن ماه سال ۱۳۹۷ آیت‌الله علی خامنه‌ای با خط و نشان کشیدن برای «علی کریمی» و وریا غفوری، به ورزشکارانی که نسبت به اوضاع کشور اعتراض می‌کنند، گفت: «به یاد داشته باشید امنیت‌تان را از کجا آورده‌اید.»

«اشکان دژاگه»، «رامین رضاییان» و «امید ابراهیمی» دیگر بازیکنان دعوت‌نشده به اردوی تیم ملی فوتبال از زمان سرمربی‌گری دراگان اسکوچیچ هستند.

از کی‌روش تا اسکوچیچ

۲۴ مرداد سال ۱۳۹۷ اشکان دژاگه به کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال ایران احضار شد. دو دلیل داشت؛ خالکوبی روی بازوها و انتشار عکس‌‌های بی‌حجاب همسرش در صفحه اینستاگرام شخصی همسرش.

کمی بعد «سردار آزمون» هم به دلیلی مشابه یعنی به جرم خالکوبی روی دست‌هایش به کمیته اخلاق احضار می‌شود.

«کارلوس کی‌روش»، سرمربی وقت تیم ملی ایران، اجازه حضور هر دو ملی‌پوش خود در کمیته اخلاق را نداد و گفته بود در صورتی که بازیکنانش به چنین دلایلی بازخواست یا محاکمه شوند، ایران را ترک خواهد کرد.

باید تفاوتی باشد میان کارلوس کی‌روش که برای عقد قرارداد با تیم ملی ایران شش ماه زمان صرف کرد با مردی که طی ۹ سال اخیر هرگز جز ایران و تیم‌های میانه‌نشین لیگ یا تیم‌های لیگ یک هیچ گزینه دیگری برای مربی‌گری نداشته است.

دراگان اسکوچیچ بهمن سال گذشته، در خانه «علی تاج»، آقازاده رئیس سابق فدراسیون فوتبال، با حضور «رضا فیض‌بخش»، مدیربرنامه‌های این سرمربی کروات، «محمود بابای»، مشاور سابق رسانه‌ای و فعال نقل‌وانتقالات و همین‌طور سردبیر یکی از رسانه‌های ورزشی، در دفتر کار «مهدی تاج» در جردن به عنوان سرمربی تیم ملی ایران انتخاب شده بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر